Zijkanten

Een van de eerste dingen die gedaan moet worden is de linker zijkant van de kas dicht maken. Deze zijkant is nu een schutting met aan de onderkant betonplaat en daarboven Douglas houten planken. Ik had er wel voor gezorgd dat bij eventuele vervanging de planken benaderbaar zijn vanaf de kant van de buren. Later kun je er immers nooit meer bij.

Maar wat plaats je tegen de zijkant. Het hoeft sowieso niet transparant te zijn. De schutting is nagenoeg lichtdicht. Ik wil het ook graag isoleren omdat in de winter de kas toch op temperatuur moet blijven. Verder moet ik rekening houden met vocht en andere weersinvloeden. Een van de betere materialen is dan HPL plaat of onder de merknaam Trespa. Dan kies ik voor een dikte van 6 mm. Dat is behoorlijk stevig. Later moeten er latten of metalen balken tegenaan gelijmd worden. Trespa is zeer weerbestendig. Met het licht moeten we zuinig zijn. We willen zo weinig mogelijk licht verliezen en daarom kies ik voor wit HPL plaat  (RAL9010). De prijs is € 30,00 / m2 . Naar schatting is de reflectiecoëfficiënt rond de 90 – 95%. Dat betekent dat er van het licht dat erop valt 10% geabsorbeerd wordt. Aan de achterkant van de HPL plaat, lijm ik geëxtrudeerde polystyreen plaat XPS. Dit heeft een dikte van 20 mm en een geleidingswaarde van  1,67 W/K.m2 . De prijs is € 3,00 / m2     Met de combinatie van schutting+ XPSplaat, lijm en HPL plaat verwacht ik samen uit te komen op 2,4 W/K.m2   bij 9 m2 is dit een verlies van 21,6 W/K.

hier wordt het XPS plaat gelijmd aan de HPL plaat

Vervolgens worden de HPL platen met XPL aan de palen gelijmd, met plafondsteunen (Lidl) wordt er druk op uitgeoefend om tijdelijk te fixeren.

En dan zitten de platen erop. Heel opvallend is dat als de zon erop schijnt, er heel veel reflectie is. Dat was uiteraard ook de bedoeling maar toch fijn om een bevestiging te hebben.  (stand van zaken 7 september 2019)

Eenzelfde redenering kunnen we ook maken voor de voorkant en de rechter zijkant. Dáár krijgen we wél licht van buiten en moeten we als het even kan zien te gebruiken. De onderste 60 cm bestaat uit de betonplaten van het frame. Deze betonplaten worden met (overtollige) witte badkamertegels bedekt van 30 x 60 cm2. Deze zijn mooi wit en dat is goed voor de reflectie van het licht (90-95%) en heel goed schoon te houden voor de hygiëne. Daarboven gebruiken we dezelfde xxl easy  polycarbonaat kanaalplaat als het dak. Deze heeft een isolatiewaarde van 2,0 W/K.m2. Als we voor alle wanden deze waarde nemen komen we uit op een totaal verlies van 25 m2 x 2,0 W/K.m2 = 50 W/ K.

Aan de tegenoverliggende kant  hebben we ook betonplaten onder de ramen. Die wil ik ook het liefst wit hebben. Nu had ik uit een eerdere verbouwing nog badkamertegels over (60 x 30 cm2). Dubbel voordeel: wit en heel goed schoon te maken.  Zoals ook bij “licht”aangegeven wil ik zo weinig mogelijk licht verliezen, vandaar witte tegels.