Welkom

Het is zover. Nadat het huis gerenoveerd en energieneutraal gemaakt is, ikzelf met pensioen gegaan ben, mijn boek gepubliceerd is, ben ik toe aan de volgende uitdaging die al lang op mijn verlanglijstje stond. Ik wil graag een high tech kas maken met hydroponics, ledverlichting en fluorescentiemeting als feedback op de toegevoerde hoeveelheid licht. Een grote klus en in het verlengde waar ik op mijn werk mee bezig ben geweest. Nu, begin juni, ben ik begonnen met het opbouwen van de kas. Elke week zal ik een stuk toevoegen aan deze website. Dus even geduld s.v.p. Ik kan helaas maar 6 dingen tegelijk. Mijn planning is om na de zomer de kas dicht te hebben.

Voor het lezen van de website is het handig om van links naar rechts door het menu te gaan. Dit is de volgorde waarop de werkzaamheden uitgevoerd worden. We gaan dan van de voorbereidingen naar de opbouw, we bedenken welke planten in aanmerking komen, we kijken naar de omgeving, het licht, de voeding en de resultaten. Dit is althans de bedoeling maar het loopt natuurlijk ook een beetje door elkaar.

Verder kan ik nog aanraden om eens te kijken naar twee andere websites van mij, www.beam-up.nl en www.huisenergieneutraalmaken.nl.

www.beam-up.nl is een website die veel laat zien van alternatieve vormen van duurzame energie. Bijvoorbeeld: wat kan je doen met de thermische uitstraling. De zon straalt dag en nacht op de aarde. Toch wordt de aarde in die miljoenen jaren niet veel warmer. De warmte verdwijnt dus ook weer. Dit is de thermische uitstraling. Over de hele oppervlakte van de aarde ca 400 W/m2 !!

www.huisenergieneutraalmaken.nl is een nieuwe website die beschrijft hoe ik mijn jaren 70 huis helemaal energieneutraal heb gemaakt. In eerste instantie heb ik dit voor mezelf gedocumenteerd en vanwege de vele vragen heb ik er een boek “Een jaren 70 huis energieneutraal en van het gas: zo kan jij het ook” over geschreven met mijn eigen huis als voorbeeld. Recent is er dan ook een website over gemaakt.

 

Twee jaar geleden had ik het volgende bedacht:

(2017) Over twee jaar ga ik met pensioen. Ik ben niet een figuur die dan achter de geraniums gaat zitten. Dan ga je eens rondkijken welke hobby’s in aanmerking komen om uit te oefenen. Ik houd wel van en uitdaging op technisch gebied. Het leidt geen twijfel dat er tijd genoeg is om allerlei leuke dingen te doen. Dus een goed moment om eens te kijken wat ik zal oppakken. De hobby’s die ik heb zijn elektronica, natuurkunde, meet- en regeltechniek, tuinieren en het bewonderen van allerlei natuurkundige verschijnselen in de natuur. Voor tuinieren heb ik eigenlijk een te kleine tuin, aan de achterkant totaal 7,5 m x 6 m = 45 m2. Waarom dan niet een ambitieus project doen, een kas voor groente en fruit met ledverlichting in een hydroponics (planten laten groeien op water met wat voedingsstoffen) omgeving.

De kas leent zich dan om in verdiepingen op te bouwen. Voorlopig denk ik aan 4 verdiepingen van elk 40 cm hoog in totaal. Voor mij is het altijd de kunst geweest om het onderste uit de kan te halen voor zover het een technische uitdaging betreft. In dit geval gaat het om tuinieren, elektronica, ledverlichting, meet en regeltechniek en optiek. Dat het een flinke som geld gaat kosten is ook duidelijk. Eerst al de kas zelf, dan de verlichting en het waterloop systeem. Mogelijk ook een eventuele bijverwarming. De bestrating van de achtertuin komt er dan ook nog eens bij, al zat dat al in de planning.

Op dit moment, 20 augustus 2020 is de kas technisch nagenoeg klaar. Als komende week de voedingsstoffen binnenkomen, kan ik aan de gang en de voeding chemisch in balans brengen. Daarna kunnen de zaadjes erin.

Bedenk dat wat er op deze site over planten en voeding is geschreven voor mij de meest logische benadering is maar ik weet het ook niet zeker. Technisch klopt het allemaal wel zo’n beetje maar als bioloog stel ik niets voor. Ik hoop op dit gebied wel heel veel te leren van nieuwe kennissen. Verder is het ook een groot deel research. Van geen enkele organisatie heb ik gehoord dat “het perfecte wiel al uitgevonden is”. Ik doe mijn best. We zullen het zien de komende maanden. Voor mij een heel leuke uitdaging, die research. Ik houd jullie op de hoogte.

Vervolgens heb ik gedachten om een photospectrometer te maken die de fluorescentie gaat meten. Het gaat dan om de kleurverschuiving en intensiteit daarvan. Hiermee kan je bepalen of een plant verzadigd is van licht of niet. Je kunt dan de intensiteit aanpassen. Deze klus is in het verlengde van wat ik bij de Universiteit van Amsterdam  ook gedaan heb. Een hele klus, perfect voor de wintermaanden.