Net zo goed als de lucht geregeld moet worden geldt dit ook voor het water. Ten eerste moet de watertemperatuur tussen de 20 en 30 graden zijn, er moet een stroming zijn om de wortels via de buizen van water te voorzien en er moet zuurstof toegevoerd worden aan het water om verrotting van wortels te voorkomen. Daarnaast kan het water ook als warmtebuffer fungeren.
Een tijdje geleden was ik op een bijeenkomst in Zwaagdijk oost. Daar was een fabrikant die heel trots vertelde dat hij chemicaliën heeft die schimmels en allerlei vervelende ziekten onder controle kon houden. Nog geen uur later vertelde een kweker dat hij helemaal geen chemicalien gebruikte. Ik ben achter hem aangegaan en gevraagd wat hij met het water doet. Zoals ik al vermoedde gebruikt hij regenwater die behoorlijk in beweging wordt gehouden en waar vooral ook veel zuurstof in zit.
Dat gaf voor mij de doorslag om ook regenwater te gaan gebruiken. Het probleem was waar laat ik 1000 l water? Eerst dacht ik aan zo’n grote industrie container van 1 m3. Ingraven is niet zo’n goed idee omdat als deze leeg is, hij omhoog komt (drijven op het grondwater. Uiteindelijk gekozen voor 8 bakken van 130 l. Daarvoor heb ik een soort rek gemaakt met daarin de 8 bakken (130 l van Ikea), 2 naast elkaar, 4 boven elkaar. die gevuld worden vanuit vier aansluitingen op een regenpijp (regenton vulset, 4 boven elkaar). Op deze manier kan het hydroponics systeem steeds bijgevuld worden.
Het grote voordeel is dan dat je ook 4 verschillende soorten water met voedingsstoffen kunt gebruiken.
Bij nader inzien (te weinig ruimte om de kont te keren, heb ik besloten om 5 bakken te nemen. 4 boven elkaar en een bak los die meteen gebruikt kan worden als bankje of aflegplank.