Voorbereidingen

Nadat we onze serre vernieuwd hebben, moest er ook een nieuwe schutting komen. Dit was een mooie gelegenheid om een stevig frame te maken door de betonnen palen van de schutting te gebruiken als frame voor de kas. Dan was het ook logisch om de andere kant ook met betonnen palen uit te voeren. Hiermee was het frame van de kas compleet.

Bij het vernieuwen van de serre leek het me een aardig idee om de CO2 die wij uitademen in huis te gebruiken voor de plantjes in de kas. In huis hebben we elk een hobbykamer met een rooster naar de serre gemaakt. Vergis je niet, een mens ademt 32 liter CO2 per uur uit. dat is heel mooie voeding voor de plantjes later.

Om 6.30 h 2 personen in de huiskamer van ca 150 m3

Om 9.00 h 5 personen

In de muur daarvan heb ik voor elke ruimte een ventilatortje geplaatst. Zodra er een verhoogde hoeveelheid CO2 wordt gemeten, dan gaan de ventilatortjes draaien en wordt daarmee het CO2 gehalte in de serre wat hoger.

Vervolgens heb ik in de vloer van de serre een rooster met een leiding naar de kas gemaakt.

De voormalige mechanische ventilatie in huis is vervangen door een WTW (warmteterugwineenheid). De CVE is vervolgens in de kas geplaatst in de kas en zuigt lucht uit de serre om de plantjes van CO2 te voorzien.