Thermisch

Nieuwsgierig als ik ben wilde ik tijdens het bouwen weten hoe goed de kas isoleert. Daartoe heb ik een kleine ventilator genomen die ook 1 kW aan warmte afgeeft. De kas was op dat moment nog niet tochtdicht gemaakt. Het was dus een eerste kennismaking. De ventilator maakt wel geluid en wordt dan ook gemeten. Zo is exact te zien wanneer de kachel aan gaat en wanneer uit.

De temperatuur is ongeveer 7 graden gestegen maar, zoals aangegeven is de kas nog niet tochtdicht.

Ben ik hier blij mee? Wel als het gaat om de berekening, die lijkt goed te gaan kloppen maar ik voel nattigheid in de figuurlijke zin:

In de zomer verwacht ik dat de zon tot 5 kW aan warmte zal kunnen leveren. Huh? Nou en? Dat kan je niet zomaar wegventileren of afkoelen. Om de hele kas met kalk in te smeren lijkt ook niet zo’n leuke oplossing.

Het idee is om bifacial zonnepanelen op het dak te leggen. Daar gaat ongeveer 10% van het licht doorheen en de rest wordt buiten de kas geabsorbeerd of omgezet in elektriciteit. De warmteontwikkeling is dan ook 10% van de 5 kW = 500 W en zou straks een temperatuurverhoging geven van ca. 7 graden. Achteraf blijkt dat er ongeveer 5 % van het licht doorheen gaat.

In de plantenbak (tegen de kas) wil ik dan hogere planten plaatsen die de zon tegenhouden met het blad en als tegenprestatie krijg ik er wat fruit voor terug. Een win-win situatie