Planten

Welke planten heb ik gekozen?

Ik heb planten gekozen: weet ik zeker of dit de goede keus is? Nee, zeker niet.

Bij gebrek aan informatie en kennis heb ik gekozen voor zaden die fysiek ook in de kas passen. Een tweede is dat ik ook een beetje gekeken heb welke groente nu ook al op hydroponics gekweekt wordt. Voor de belichting maak ik me (nog) niet zo druk. Als het mogelijk is om ongeveer hetzelfde spectrum te produceren met led als bij enige andere lichtbron, dan moet het ook met led lukken. Als er maar voldoende licht is.

Ik heb me laten leiden door het aanbod. Bij het selecteren heb ik gezocht naar planten, dus zaadjes, die beperkt zullen zijn in afmetingen, die heel populair zijn en waarvan ik denk dat we ze ook zullen consumeren.

Onderstaande tekst en foto’s komt van de catalogus van Vreeken zaden:

AARDBEIEN
001140 DOORDRAGENDE AARDBEI ‘Elan’ F1          10 zaden        € 3,95

(Engels: Strawberry)        (Fragaria x ananassa)

De F1 hybriden kunnen bij op tijd zaaien hetzelfde jaar dragen.

Deze aardbei uit zaad begint wereldwijd door te breken! Voor kwekers is het gevaar van viruszieke planten nu voorbij en voor de hobbykweker is het zaaien een uitdagend klusje. De vruchten zijn middenrood en smaken zeer goed. Houd de planten goed aan de groei door in droge en warme perioden de grond te mulchen en/of te druppelen. De oogst zal dan zeer lang doorgaan en kan in de kas zelfs worden verlengd.

Zaai is mogelijk vanaf begin januari tot aan eind maart voor vruchten hetzelfde jaar en van april-juli voor oogst het jaar erna; zaai bij temperatuur 22°C (20-25̊C). Zaaimedium: cocopeat met zilverzand, het bovenste laagje zeven met de keukenzeef om extra fijne grond te krijgen. Na het verspreiden van de fijne zaden, deze licht aandrukken en een zeer dun laagje voornoemde zaaigrond over het zaaisel zeven. Vochtig houden d.m.v. water nevelen, niet te nat en niet in de zon zetten. Als na 4 weken nog geen kieming te zien is, mag het zaaibakje 1 dag in de koelkast, vervolgens weer op 22̊C. Verspeen de zaailingen wanneer het eerste echte blad verschenen is (meestal na 4-6 weken). Hard de planten voldoende af voordat je ze in tuin of bakken plant. Regelmatige bemesting is noodzakelijk maar overbemesting is schadelijk!

 001250 AARDBEIEN ‘Sarian’ F1 / ‘Delician’ F1      25 zaden            € 2,95

 

(Engels: Strawberry)  (Fragaria x ananassa)

De F1 hybriden kunnen bij op tijd zaaien hetzelfde jaar dragen.

De hobbytuinder heeft met dit ras een doordragend aardbeiras in handen, die een hoge opbrengst combineert met een heerlijke zoete smaak. Ze produceren vrij grote vruchten gedurende de gehele zomer. De plant heeft bovendien opvallend glanzend en donkergroen blad: werkelijk een aanwinst voor uw siertuin.

Zaai is mogelijk vanaf begin januari tot aan eind maart voor vruchten hetzelfde jaar en van april-juli voor oogst het jaar erna; zaai bij temperatuur 22°C (20-25̊C). Zaaimedium: cocopeat met zilverzand, het bovenste laagje zeven met de keukenzeef om extra fijne grond te krijgen. Na het verspreiden van de fijne zaden, deze licht aandrukken en een zeer dun laagje voornoemde zaaigrond over het zaaisel zeven. Vochtig houden d.m.v. water nevelen, niet te nat en niet in de zon zetten. Als na 4 weken nog geen kieming te zien is, mag het zaaibakje 1 dag in de koelkast, vervolgens weer op 22̊C. Verspeen de zaailingen wanneer het eerste echte blad verschenen is (meestal na 4-6 weken). Hard de planten voldoende af voordat je ze in tuin of bakken plant. Regelmatige bemesting is noodzakelijk maar overbemesting is schadelijk!Bottom of Form

 

 

014100 AUBERGINE ‘Black Beauty’                 100 zaden                   € 2,95

(Engels: Eggplant)  (Solanum melongena)

Een tamelijk sterk ras, met goede kansen voor de buiten teelt.
De grote ovaal tot bolronde vruchten zijn donkerpaars, sappig en smakelijk.

Zaaien: vanaf januari t/m april in huis. Na opkomst in voeding rijke grond verspenen. Voor buitenteelt na half mei naar buiten, eerder oppassen voor nachtvorst. Teelt in potten lukt ook goed. Na september kan de plant binnen (opgepot) narijpen.

 017100 AUGURKEN ‘Hokus’                30 zaden                                 € 2,95

(Engels: Cucumber, Gherkin)   (Cucumis sativus)

ECO GETEELDE ZADEN! Een sterk, wat ouder ras, dat buiten een goede oogst geeft. De vruchten zijn tamelijk glad en bittervrij. Het oogststadium bepaalt de grofheid: wie van fijne, kleine augurken houdt moet dus vroeg oogsten, grotere vruchten kunnen als komkommertje worden gegeten of worden ingemaakt als “zure bom”. 

Zaaien: binnen van maart-april en buiten (in potten) in mei. Uitplanten vanaf half mei op 150×50 cm.

 

074900 COURGETTE ‘Vertes des Maraîchers’ / ‘Verte des Zenattas’  15 zaden  € 1,50

(Engels: Marrow, Summersquash)  (Cucurbita pepo)

Courgettes kunnen probleemloos buiten worden geteeld. Dit ras rankt niet, de vruchten groeien vanuit het centrum van
de plant. Oogst de vruchten voor consumptie jong tot zeer jong. Voor de sier laten uitgroeien, dan zijn ze te bewaren.

Een mooi historisch ras uit Frankrijk. Middengroen, langwerpig type met lichtgroene streepjes en stippels. Het soort kan groot worden, voor de typische courgette-toepassing zijn alleen jonge vruchten (vroeg oogsten!) geschikt. Oudere vruchten behandel je als een pompoen.

Zaaien: april-mei binnen of vanaf half mei in de vollegrond. Plantafstand ± 90×90 cm.

(Te) grote oogst? Bak een hoeveelheid gesneden courgettes, uien en knoflook. Vervolgens pureren en diepvriezen. Na het ontdooien vormt dit samen met bouillon een mooie basis voor soepen. Als de courgette wat erg groot uitgevallen is: Schillen en ontpitten, dan helemaal opschillen met een dunschiller of kaasschaaf, zodat er linten courgette ontstaan, mooie witte slierten. Met zout bestrooien en uit laten lekken. Daarna met twee flinke eetlepels gesnipperde bieslook, zelfde hoeveelheid pimpernelblaadjes, zelfde hoeveelheid mayonaise, goed mengen. Zie hier een heerlijke salade voor ongeveer 4 tot 8 personen, hangt van de courgette af. Per 15 cm courgettelengte en een omvang 25 cm, is genoeg voor 1 a 2 personen, hangt van hoofdgerecht of bijgerecht af…

 

KOOL                                                           150 zaden                          € 1,95
138600 BLOEMKOOL ‘Igloo’ mini-type

(Engels: Baby-Cauliflower)     (Brassica oleracea botrytis var. Botrytis)

Bloemkool verlangt een voedzame, goed bewerkte en vochthoudende grond. Uitplanten op 50 cm.

Snelgroeiend soort met kleine witte bloemkooltjes, die voor het kleine menu gestoofd of rauw in salades worden gebruikt. “Klein maar fijn” is zeker waar: de smaak is zacht-zoet aromatisch.

Zaaimethode

Zaaien: maart-juni eerst op zaaibedje of in potjes. Later uitplanten op 50x50cm. Verlangt een voedzame, goed bewerkte en vochthoudende grond.

 

KOOL
150500 CHINESE KOOL ‘Granaat’  1000 zaden                 € 0,95

(Engels: Chinese Headed Cabbage) (Brassica rapa cv group Chinese Cabbage pekinensis, synoniem: campestris var. Pekinensis)

 Halflange, iets lossen kroppen. De smaak is mild, iets zoet zelfs. Bij kort roerbakken blijft de knapperige structuur behouden.

Zaaien: van juni tot half augustus (eerder zaaien geeft vaak doorschieten). Uitdunnen op ± 30 cm of voorzaaien in (pers)potjes of trays en uitplanten op 30 cm. De Chinese naam is Pe Tsai.

 

KOOL
165100 MINI PAKSOI ‘Baby Pak Choi’ / =The Milk White Pakchoi  5 g   € 1,50

Ook wel genoemd: BOKSOY (Engels: Pak-Choi, Celery Cabbage)

(Brassica rapa cv group Pak Choi chinensis)

Een dwergpaksoi met dikke, helder(melk)witte stengels en donkergroen gebobbeld blad. Zeer mals en sappig!

Voor vroege teelt warm opkweken in (pers)potjes. Ter plaatse buiten zaaien vanaf juni tot augustus. (De meest succesvolle teelt) Plant- en zaaiafstand 10×10 cm.

   

206000 PAPRIKA ‘Poseidon’ F1                                           10 zaden                     € 2,95

 

(Engels: Sweet Pepper)  (Capsicum annuum)

Teelt in de kas of op warme beschutte plaats buiten. Buiten niet voor eind mei. Rij-afstand ± 1 m. in de rij 50 cm.

Een goed productieras uit de professionele sector. De vruchten zijn 5-hokkig en verkleuren van groen naar rood. De planten geven een redelijk resultaat in de buitenlucht, maar dragen in de kas uiteraard veel meer vruchten. Het vruchtvlees van dit professionele ras is dik en sappig.

Zaaimethode

Zaaien: januari-april bij 20-30°C. Teelt in de kas of op warme beschutte plaats buiten. Buiten uitplanten niet voor eind mei. Plant afstand 50 cm. Teelt in potten mogelijk.

 

SLA                                                                            100 zaden    € 2,95
251155 MINI BINDSLA ‘Xaroma’ (Kleintje Sla)

ook wel genoemd: ROMAANSE SLA (Engels: Cos Lettuce)

(Lactuca sativa var. longifolia)

Gelukkig komt bindsla weer flink onder de aandacht! We ontdekken deze knapperige, iets pittige sla als een heerlijk rauwproduct. Bindsla is gezond en groeit gemakkelijk. Vroeger werden de kropjes enkele weken voor de oogst bij elkaar gebonden om ze malser te maken, vandaar de naam. Tegenwoordig zijn we gewend aan de smaak en waarderen we zelfs een beetje bitter in rauwkost. Vroeger werd deze sla in Nederland zelfs kort gekookt en dankt er de oude bijnaam “stoofsla” aan. De Romeinen aten deze sla al, met recht een historisch type dus!

Een mini-bindsla met goede teelteigenschappen: donkergroen buitenblad, iets geribbeld, mals geelgroen in het centrum. De kropjes sluiten zich goed en zijn goed bestand tegen stress, wat doorschieten (in de bloei schieten) tot gevolg heeft.

Zaaien: maart-september. In de warme droge maanden eerst onder een doek of lap zaaien, bij hoge temperaturen kiemt sla matig.

 

SLA                                                    voor 80 planten    € 3,50
251850 KROPSLA ‘Casanova’

(Engels: Butterhead Lettuce) (Lactuca sativa var. capitata)

Naast historische groenten blijven we ook goed op de hoogte van de laatste nieuwe, resistente rassen. Deze vroege- of herfstsla is een verbetering van ‘Dynamite’, resistent tegen valse meeldauw, sla-mozaïekvirus, luis, smet en rand: succes verzekerd!

Zaaien: maart-juli het liefst in (pers)potjes. Op rijen zaaien en uitdunnen mag ook. Plantafstand 30×30 cm.

 

SLA                             6 verpakkingen                                 € 4,50
267260 SMAAKSALADES ‘Salad Leaves’

(Engels: Collection Pack)

Pittig, kruidig, zacht, notig en knapperig: voor elk wat wils of gewoon heerlijk door elkaar gemixt. 6 goed op elkaar afgestemde bladsalades voor de lekkerste salade! De 6 zakjes zijn in deze collectie apart verpakt:
a. Barbarakruid of winterkers
b. Bladkoriander
c. Eikenbladsla Groen en Rood
d. Mosterdblad (Amsoi) Red Giant
e. Rucola
f. Spinazie voor salade

Zaaien: maart-augustus buiten en september- februari binnen in potten. In de warme droge maanden eerst onder een doek of lap zaaien, bij hoge temperaturen kiemt sla matig

 TOMATEN                                                         15 zaden                     € 1,95

293144 MIDDENMAAT TOMAAT ‘Aurora’

(Engels: Tomato, medium size)
(Lycopersicon lycopersicum, synoniem: L. esculentum)

Deze groep tomaten zijn van een formaat tussen kerstomaat en vleestomaat in: middelmaat dus. Zij hebben ieder voor zich een uniek karakter. De klimmende rassen rijpen wat later dan de compacte rassen en zijn daardoor succesvoller onder regenbescherming: een afdak, kas of kweektunnel.

Aan de compact groeiende planten (niet dieven) komt een indrukwekkende oogst van stevige, ronde, rode tomaten (100-200 g). De smaak is voortreffelijk: veel aroma’s met een goede zuurbalans. Vanwege de vroege oogst is dit ras heel geschikt voor koelere klimaten.

Zaaien: maart-mei binnen. Bij een hoogte van 5 cm in potjes verplanten. Zeer licht zetten en vanaf april bij mooi weer buiten afharden (bij vorst naar binnen). Buiten uitplanten vanaf half mei, in de kas vanaf half april. Dit zgn. struiktype (zelftopper) hoeft niet te worden gediefd. Plantafstand 60-80 cm.

 

334600 BIESLOOK ‘Fijne’                             1600 zaden (2g)                     € 1,50

(Engels: Chives) (Allium schoenoprasum)

Deze fijne variëteit geeft een flinke, winterharde pol met zeer dunne, holle stengeltjes. Elke 3 jaar verplanten naar een ander plekje. De plant herstelt zich weer na een “knipbeurt”. Bieslook is eetlust bevorderend.

Zaaien: maart-juli. De zaden kiemen snel, gelijkmatig vochtig houden (niet nat) bij ± 20̊C. Het zaad slechts dun afdekken en licht aandrukken. Direct na opkomst licht en koeler zetten. Voor winterteelt van augustus – februari in potten binnen zaaien. Zet ze dan zeer licht en niet te warm.

 

348000 KRUIZEMUNT ‘Crispata’                               2500 zaden                            € 2,50

(Engels: Spearmint) (Mentha spicata, synoniem: Mentha viridis)

Alle mint (of munt)-soorten groeien in de zon of in de schaduw. In de zon ontstaat de meest compacte groei en de meest intense kleur, geur en smaak. Elke soort doorloopt 2 groeistadia: in het voorjaar is daar de groeispurt naar boven voor de bloei. Daarna ontstaan de horizontaal (hard) groeiende uitlopers, die op een andere plaats tot nieuwe planten uitgroeien. Bijen en vlinders zijn dol op muntbloemen.

Overblijvende plant. Uitzaai vanaf april buiten. Trek van de blaadjes thee of verwerk ze in gerechten.

Zaaien: mei-juli, afdekken met dun laagje grond. Optimale kiemtemperatuur 20̊C. Dek het zaaisel af met (vlies)doek om uitdroging te voorkomen. Na opkomst koeler zetten. Een deel zal snel kiemen, er is een lang kiemtraject van nakomertjes

 

Verlanglijstje om ook te gaan zaaien: 

Lente-uitjes of bosuitjes                              5gram, 1500 zaden                                                        € 1,95

UI-ACHTIGEN
304000 BOSUIEN ‘White Lisbon’

ook wel genoemd: BOSUITJES, LENTE-UITJES OF SLA-UITJES

(Engels: Spring Onion) (Allium cepa cepa)

Fijne smakelijke uitjes, die groen worden geoogst.

Zaaimethode

Zaaien: april-juli. Voor uien is het belangrijk dat de grond goed fijn is, niet te vast en voldoende vochtig. Bosuitjes kunnen het beste meteen in de vollegrond gezaaid worden, hoewel voorzaaien in perspotje ook kan. Je maakt een geultje van 2 cm diep, strooi daar een laagje potgrond gemengd met je eigen grond in. Goed vochtig maken. Vervolgens de zaden uitzaaien en het zaaigeultje dichtmaken met het zelfde mengsel. Alles nog even met een fijne broes goed vochtig maken en eventueel een strook oude lap erover. Een strookje extra zand wordt ook wel gedaan. Vochtig houden. Na 2 weken kan het zand of de lap voorzichtig verwijderd worden.

 

Peterselie    5 gram, 2000 zaden                                                             € 1,50

210000 GLADDE BLADPETERSELIE ‘Gewone Snij’ / ‘Amsterdamse Snij’

(Engels: Parsley) (Petroselinum crispum)

Vroeg in het voorjaar zaaien op licht beschaduwde plaats. Voldoende vochtig houden. Ontkiemt langzaam. Rij-afstand ± 25 cm. Kan ook goed in potten worden gekweekt.

Ras met sterk aromatisch, glad blad van middelgrote afmeting. Ervaar de oorspronkelijke smaak opnieuw!
De plant is tweejarig, het 2e jaar kan tot de bloei worden gesneden, op tijd verse voorraad zaaien. Dit gladbladig type wordt ook wel “platte peterselie” genoemd.

Zaaien: voorzaaien binnen febr-april. Mei – juli buiten zaaien op licht beschaduwde plaats. Voldoende vochtig houden en het zaaisel bedekken met doek, peterselie ontkiemt langzaam. Rij-afstand ± 25 cm. Kan jaarrond binnen in potten worden gekweekt.

 

Sperziebonen                          100 g                                                                                                   € 3,95

046010 STAMSLABONEN ‘Convares’ / ‘Contender’

Ook wel genoemd: LAGE SPERZIEBONEN OF PRINSESSENBONEN

(Engels: Snap Bean/Dwarf)  (Phaseolus vulgaris)

Een beresterke boon met een enorme opbrengst. De stevige, 40cm hoge planten met opvallend groot blad, dragen trossen met lange (17cm) ovaalronde bonen (12mm ø). De bonenkleur is groen met purperen spikkels. Het zaaizaad is lichtbruin gespikkeld. Snij de boon in meerdere delen als spekbonen.
De smaak is fantastisch en de boon kan lang worden doorgeplukt.

Zaaien: mei-juni meteen op de plaats van bestemming. Afstand 50×10 cm of bij “stoelboontjes” (= 3 bij elkaar) 50×40 cm. Bonen houden van warmte, zaai niet te vroeg en niet met veel regen op komst. Vervroegen kan door in potten voor te zaaien.

 

Broccoli                    50 zaden                                                                 € 3,95

145040 BROCCOLI ‘Monclano’ F1

 

(Engels: Calabrese, Broccoli) (Brassica oleracea botrytis var Cymosa)

Een van de toprassen in de broccoliteelt: knolvoetresistent en meeldauwresistent, forse en malse stengel met een dikke bloemknoptros. Na de oogst van de hoofdtros kan je de vele zijknoppen laten uitgroeien tot een flinke 2e oogst!

Zaaien: maart – juni, uitplanten op maximaal 50×50 cm van april – augustus. Oogsttijd: juni – november.

 

Snijbiet  —-

 

Andijvie                               3gram, 1750 zaden                                    € 1,50

008000 ANDIJVIE ‘Breedblad Volhart Winter’

(Engels: Endive) (Cichorium endivia)

De cichoreifamilie bevat andijvie, kapucijnerbaard en diverse soorten lof. Kenmerkend is het min of meer aanwezige “bittertje”, vroeger verfoeid en tegenwoordig hoog gewaardeerd. Laat eens een plant “doorschieten”: cichoreibloemen zijn meestal beeldschoon blauw van kleur en geuren naar vanille!

Dit ras is prima geschikt voor herfst- en wintergebruik. Bij zaai vóór augustus ontwikkelen zich (bj voldoende voeding en water) zware, bossige kroppen met geel en mals hart. Een traditionele methode voor het ontstaan van een extra malse binnenkant is het bij elkaar binden van de kroppen met raffia, enkele weken voor de oogst.

Zaaien: vanaf de 2e week van juni tot eind juli. Uitplanten op 40×30 cm. Later zaaien kan ook, bij zachte winters zal de plant rustig doorgroeien. Andijvie kan in elk stadium worden geoogst.

 

Spinazie                               800 planten                                                            € 2,50

290500 SPINAZIE ‘Campania’ F1 / ‘Symphony’ F1

(Engels: Spinach) (Spinacia oleracea)

Consequente veredeling heeft geleid tot deze spinazie, die alle resistenties tegen valse meeldauw met zich draagt! Het zachte en malse blad leent zich bij vroege oogst zeer goed voor salade en na doorgroei voor kort roerbakken. Een soort voor vroege en late teelt, zeer koude-bestendig.

Zaaien: vroege teelt jan – febr. onder glas, maart – april in de volle grond. Zomerteelt lukt meestal niet vanwege doorschieten. Late teelt sept – okt, eventueel vanaf november beschermen met wat glas of vliesdoek.

 

 

Basilicum    ————–