De eerste stap die gedaan moet worden is de opbouw van de kas. Dat is ook meteen de grootste klus. Je moet van tevoren bedenken wat je allemaal wilt. Veel licht, temperatuur stabiel, ventileren, watervoorziening, je moet er kunnen staan, het moet niet omwaaien, verwarmen en bij voorkeur ook kunnen koelen, geen schimmels, geen ongedierte, geen algengroei in het water. Dat vereiste toch wel wat tijd en vervolgens moet wat je bedacht hebt ook nog te koop zijn.
Kortom, je moet eerst het overzicht hebben, dan kijken of het te koop is, dan bestellijsten maken en dan aanschaffen. Eigenlijk zoals het bij grote projecten ook hoort te gaan. (Denk aan mijn huisenergieneutraal project op www.huisenergieneutraalmaken.nl).
Welnu, we zijn weer een stapje verder (begin november 2019).
De kas staat en er 2 ledlampjes in gezet van 7 W. Door de witte inrichting is het daarmee heel goed verlicht en is meteen een waarschuwing dat het licht ook een overlast kan gaan worden.
In onderstaand plaatje, rechts de CVE die de CO2 zuigt uit de huiskamer als de CO2 waarde boven een bepaalde waarde uitkomt (800 ppm) de plantjes groeien dan lekker. Onder het grind rechts zitten de roosters waardoor de lucht wordt geblazen. Daarboven de vensterbankjes om ook even spulletjes op te kunnen leggen, heel praktisch.
Je kunt niet alles van tevoren bedenken, ik niet tenminste. Ik had bedacht achterin 8 bakken met water (a 130 l) als voorraad te hebben. Het wordt dan wel heel krap. Na beraad heb ik er 5 bakken van gemaakt. Links 4 boven elkaar en rechts 1 enkele bak waarop een plank ligt waar je op kunt zitten of iets kunt neerleggen.