Fluorescentie

Als planten teveel licht krijgen, gaan ze een deel van het licht weer uitzenden. Maar dan wel met een bijzonder tintje (letterlijk zelfs) Er is namelijk een verschuiving van de kleur.

Als er, als extreem voorbeeld, oranje licht naar toe gaat komt er rood licht terug. In werkelijkheid is de golflengte enkele nanometers hoger geworden, denk aan tot maximaal 10 nm. Ook is de intensiteit aanmerkelijk lager, denk aan maximaal 2 %.

Als je weet dat dit plaats vindt, dan weet je dat de plant teveel licht krijgt en dat je het licht wat kunt dimmen. Daarmee kan je energie uitsparen. De kunst is dan om het te meten. Dat is niet zo simpel als het lijkt.

Bij mijn werkgever, de Universiteit van Amsterdam, heb ik me bezig gehouden met een veel (> 256) kanaals spectrophotometer voor dit doel. Voor thuisgebruik kan ik het beperken tot 8 mogelijk 16 kanalen. Dit wordt een klus voor de winter. Eerst de website in orde maken en de plantjes laten groeien. Voor een pensionado een mooi project de combinatie van techniek en biologie. Heel leerzaam.