Dak

Via het dak komt het licht door de polycarbonaat kanaalplaat. Hiervoor wilde ik ik triple wall plaat gebruiken, te koop XXL direct. Dit is extra sterk, heeft een transparantie van 73% en is UV bestendig. Daarnaast is de isolatiewaarde ook  het goed. We hebben dan een verlies van 2,4 W/ K.m2. Met een oppervlakte van 9 m2 komen we uit op 21,6 W/K. Het plaat was niet meer te koop. Maar bij afname van 10 platen (2 m x 1 m) werd het speciaal voor mij besteld.

Bij nader inzien heb ik er toch voor gekozen om andere kanaalplaten te kopen om 2 redenen. Als eerste scheelt het de helft van de prijs. Maar ook het doorkijken is beter of anders gezegd, je kunt iets beter naar buiten kijken. Wél is de transparantie iets minder 66% i.p.v. 73% maar de isolatie, de U waarde,  is weer beter 2,0 W/ K.min plaats van 2,4 W/ K.m2 . De verliezen komen dan uit op 18W/ K.

Het dak wordt geplaatst op een metalen frame met een raster van afgerond 90 cm x 100 cm. Dit raster heeft een dubbele functie: ondersteuning van het dak en een frame voor de hydroponics buizen evenals de led verlichting.

De prijs van dit triple wall kanaalplaat is afgerond € 35,00 / m2

De xxl easy platen kosten € 17,50 / m2