Boek

In dit boek gaan we een kleine hightech kas maken volgens de modernste inzichten. Maar wat zijn die inzichten dan wel en wat kunnen we bereiken?

Denk aan een kas van 10 m2, 2 m hoog en 2 m breed met daarin 4 verdiepingen voor planten die groeien volgens het hydroponics systeem (NFT en DWC). De groeilagen zijn onderverdeeld in zaailingen, vegetatieve en generatieve groei. Er is ruimte voor kleine- en ook voor de wat grotere planten.

Voor de verlichting maken we gebruik van ledlampen van verschillende kleuren om planten compact te houden, juist groot te maken of bloemen te laten zetten.

Er is een systeem om regenwater op te vangen en voorraadbakken te vullen via “communicerende” vaten.

De kas is thermisch geïsoleerd en het felle zonlicht wordt geblokkeerd door gedeeltelijk transparante zonnepanelen om oververhitting in de kas te voorkomen.

In de kas wordt gebruik gemaakt van een dehumidifier die de vochtigheid regelt maar ook condensatiewarmte afgeeft om de kas ’s nachts warm te houden.

In de kas maken we slim gebruik van de CO2 productie (uitgeademde lucht) in het woonhuis. Er is aandacht voor kortedag en langedag planten en de lichtregeling kan daar rekening mee houden. De kas wordt zoveel mogelijk automatisch bestuurd.

Alle keuzes die gemaakt zijn, zijn volledig onderbouwd met berekeningen of verwijzingen (links) naar webpagina’s van gerenommeerde organisaties middels QR-codes.

Vele onderwerpen zoals voeding, licht en belichting, fotosynthese, kortedag en langedag planten i.v.m. bloemzetting en klimaatbeheersing worden zeer uitgebreid behandeld. Juist bij een kleine kas loop je tegen allerlei problemen aan die opgelost moeten worden.

Al is het alleen maar hoe je aan de voedingsstoffen komt in kleine hoeveelheden en welke voedingsstoffen kan je als kleine gebruiker wél kopen. Ook wordt uitgebreid de mogelijke productie in de kas behandeld aan de hand van hoeveelheid licht. 

En verder worden spectrometrie en PAM technieken behandeld en voor de fanatiekeling zelfs een beschrijving om zelf ook zo’n kas proberen te maken.

Er is uitgebreid aandacht voor energiebesparing en veiligheid. Meet- en regeltechniek wordt uitgebreid behandeld zoals het meten van temperaturen, zuurgraad, TDS en EC, vochtigheidsgraad enz.

Kortom, vele disciplines komen bij elkaar. Voor de liefhebber is er heel veel informatie met veel foto’s, verwijzingen en achtergronden.

Het zal duidelijk zijn: in dit project gaan we tot het gaatje, het is geschreven op mbo/ hbo niveau. Verwacht geen slappe zweverige taal.

Het is zeker geen roman.

Het boek is gewoon te verkrijgen in de bekende boekhandels.