Bevloeiiings systeem

Je hebt straks plantjes die je via hydroponics van water en voeding wilt voorzien. Waar loop je dan tegenaan?

Bij de opbouw heb ik al aangegeven dat er 4 verdiepingen komen waarvan de onderste een soort vijver is. De drie verdiepingen erboven is een buizensysteem. In principe 4 buizen naast elkaar met en lengte van 3m. Dit mag geen PVC zijn want de PVC bevat ook o.a. harders. De planten kunnen daar niet tegen en groeien daardoor slecht of gaan dood. ALs PVC niet gebruikt mag worden moeten we op zoek gaan naar andere kunststoffen. Een voordehandliggend materiaal is polypropyleen (PP). Deze bestaat in twee uitvoeringen wit en zwart. De eerste gedachte is wit omdat je het opvallend licht reflecteert. Dat is zo maar het witte PP is niet lichtdicht, het licht gaat ook de buis is. Het gevolg is dat zich daar algen gaan ontwikkelen of andere culturen en dat is nou net niet de bedoeling. Zwart PP is wél lichtdicht, aldus besloten. Dan was mijn volgende gedachte, ik ga het wit schilderen. Helaas, dat lukt ook niet. Op PP wil eigenlijk niets hechten. Dan zal de buis omwikkeld moeten worden met een of andere tape of bijvoorbeeld een heel dunne folie zoals bij EHBO folie. Het isoleert ook heel goed tegen uit en instraling. PP buis laat zich ook niet lijmen en dat komt eigenlijk ook wel goed uit. Je kunt de buizen koppelen met een manchet (rubber afdichtring).

De vorm van de buizen lijkt op een stookelement. De vloeistof kan helemaal rondom bewegen en het maakt niet uit op welke plek het toegevoerd wordt. Eens in de zoveel tijd wordt het systeem gevuld middels een pompje. In de zomer frequenter dan in de winter ivm de verdamping. De kunst is om automatisch de vloeistof weer af te voeren. De buizen liggen precies horizontaal. Overal is het niveau gelijk. Als het vloeistofniveau bv. 4 cm hoog staat, gaat de hevel werken en worden de buizen weer leeggehaald.

Door de ronde buis te draaien, gaat de bovenkant van de hevel omhoog of omlaag en daarmee het maximale vloeistofniveau.  Er is een kunstmatige bezinkruimte gemaakt uit een T-stuk van PP materiaal. Plantendeeltjes kunnen zich daar ophopen en zo nodig eenvoudig verwijderd worden.

De hoeveelheid vloeistof dat in een buizensysteem kan is 120 dm x 0,75 x 0,75 x 3,14 x 0,25 = 53 l  (53 kg) Vullen we deze voor de helft dan is dat 27 l (27 kg)

Hiervoor is een klein pompje voldoende. De vraag is of de hevelwerking altijd automatisch werkt. Zo niet dan is er een pompje voor vullen en een om te legen nodig.

In alle gevallen, en zeker in de vijver moet er zuurstof worden toegevoegd om het water zuiver te houden. Daarvoor kunnen we een pomp met bruissteentje gebruiken. Ook daar valt nog wat te experimenteren.